subota, 20. prosinca 2014.

Janis Joplin

Janis Lyn Joplin rođena je 19. Siječnja 1943. u Porth Arthuru, Teksas. Bavila se pjevanjem. U mladosti, vršnjaci su je odbacivali i ignorirali.  U starijoj dobi odlazila je u barove, gdje je slušala crnačku glazbu, odlazila je na mnoge zabave,  počela je konzumirati alkohol i sve je više markirala u školi.  Nakon što je završila srednju školu, odselila je u Venice, Kalifornija. Tamo se pridružila koloniji hipija, koji su se nazivali " djeca cvijeća ". Eksperimentirala je s velikim količinama droge i alkohola.  1965 vratila se k roditeljima ali je ubrzo nakon toga pozvana u grupu << Big Brother & The Holdyng Compani >> u San Francisco.  Njen čarobni glas oduševljavao je publiku i tako su joj se vrata uspjeha. Sve je češće konzumirala alkohol i razvila je nezasitnu želju za drogom.  1962 proglašena je "hipijevskom boginjom". Osnovala je novu grupu << Kozmic Blues >>. Na njenu nesreću,  grupa nije oduševila publiku te je Janis ispunjavala svoju unutrašnju prazninu raznim drogama. 1970 pokušala je napraviti red u svom životu.  Osnovala je i svoju treću grupu, << Full Tilt Boogie Band >>. Nažalost počela jr prelaziti sve granice i neprestano konzumira drogu.  Umrla je 4. Listopada 1970. Nakon što se iscrpljena vratila iz studija u kojem je provela mnoge sate, neoprezno si je ubrizgala smrtonosnu dozu heroina. Umrla je u Los Angelesu. Nakon njene smrti učlanjenja je u Klub 27, klub u kojem su učlanjeni svi slavni koji su umrli s 27 godina. Tijekom cijelog svog kratkog života mučila se pokušavajući osvojiti ljubav i pažnju ljudi. A umjesto toga provela je svoje zadnje sate upravo na način koji je mrzila: sama.

četvrtak, 18. prosinca 2014.

Maya Angelou

Marguerite Annie Angelou rođena je 4 Travnja 1928. u St.Louisu. Bila je američka pjesnikinja, glumica, plesačica, borac za ljudska prava te pjesnikinja. Roditelji su joj se rastali kad  je imala 3 godine. Živjela je 4 godine s bakom i svojim bratom ali je  zatim došla u skrb svoje majke. Bila je zlostavljana od strane majčinog dečka, čovjeka imenom Freeman. Nakon što se povjerila bratu, Freeman je baćen u pritvor, ali samo na jedan dan. Četiri dana nakon njegova puštanja, ubijen je. Pretpostavlja se da su ga ubili njeni stričevi. Nakon tog događaja nije progovorila 5 godina. Njena učiteljica i obiteljska prijateljica, gospođa Bertha Flowers, pomogla joj je da ponovno progovori. Učiteljica joj je pokazala mnoge authore poput Charlesa Dicsona, Wiliama Shakespearea...  U svome životu, Annie  je napisala mnogo autobiografija ( I know why the cayed bird sings 1969., A heart of a woman 1981.), pisala je i poeziju ( I shall not be moved 1990., Just give me a cool drink of wather, fore I die 1971.), drame (Ajax 1974.). Režirala je film "Dowing the Delta" 1995. Natupala je na TV-u ( Sesame Street 1999., The Oprah Winfrey show 2004.) također je nastupala u mnogim filmovima i dramama, ( Roots 1977, the blacks 1960). Također se bavila pjevanjem i pisanjem pjesama ( For the love of Ivy 1968, All day long 1974). Umrla je 28. Svibnja 2014. u Winston-Salenmu, North Carolina. Na njenom sprovodu prisustvovao je Barack Obama, predsjednik SAD-a. Opisao ju je kao: " jedno od najsjajnijih svjetla našeg vremena". U svome životu nagrađena je za mnoga dijela:
-Nagrada Grammy za najbolji govorni album= 1994., 1996., 2003.
-Predsjednička medalja za slobodu= 2010.
-NAACP Image nagrada za najbolji književni rad- Ne-fikcija = 2005., 2009.
-NAACP Image nagrada za najbolji književni rad- poezija= 2007.

nedjelja, 7. prosinca 2014.

Martin Luther King Junior

Martin Luther King Jr. rođen je 15 siječnja 1929. u Atlanti. Bio je američki baptistički svećenik i aktivist za građanska prava. Svećenstvo je nasljedio od nsvog oca. Ušao je u povijest svojim govorom o Rose Parks, koja je odbila predati svoje mjesto u autobusu bijelcu. Njezina pobuna rezultirana je njenim uhićenjem i zabranom da se crnci voze autobusima. njegov govor ujedinio je crnce i započeo je pokret za građanska prava američkih crnaca. Siječnja 1957. osnovana je konferencija južnjačkog kršćanskog vodstva, (SCLC) a Martin Luther je proglašen predsjednikom. 1963. bio je vođa Marša na Washington. Izrekao je govor naslovljen " I have a dream ". Slušalo ga je 250.000 ljudi. Bilo je mnogo pokušaja njegovog ubojstva, teroristi su mu bacili bombu na kuću(svi članovi obitelji su preživjeli), čak mu je i duševno oboljela crnkinja zabila nož za otvaranje pisma u grudi. No nakraju je ubijen 4. travnja 1986.
Osvojio je mnoge nagrade:
-1959.= Anisfield-wolf book award.
-1963.= Osoba godine.
-1964.= Nobelova nagrada za mir.
-1966.= Nagrada Jawaharlal nehru za međunarodno razumijevanje.
-1971.= Nagrada Grammy za najbolji govorni album.
-1977.= Predsjednička medalja za slobodu.
-2004.= Kongresna zlatna medalja.
-2012.= Grammy kuća slavnih.