subota, 20. prosinca 2014.

Janis Joplin

Janis Lyn Joplin rođena je 19. Siječnja 1943. u Porth Arthuru, Teksas. Bavila se pjevanjem. U mladosti, vršnjaci su je odbacivali i ignorirali.  U starijoj dobi odlazila je u barove, gdje je slušala crnačku glazbu, odlazila je na mnoge zabave,  počela je konzumirati alkohol i sve je više markirala u školi.  Nakon što je završila srednju školu, odselila je u Venice, Kalifornija. Tamo se pridružila koloniji hipija, koji su se nazivali " djeca cvijeća ". Eksperimentirala je s velikim količinama droge i alkohola.  1965 vratila se k roditeljima ali je ubrzo nakon toga pozvana u grupu << Big Brother & The Holdyng Compani >> u San Francisco.  Njen čarobni glas oduševljavao je publiku i tako su joj se vrata uspjeha. Sve je češće konzumirala alkohol i razvila je nezasitnu želju za drogom.  1962 proglašena je "hipijevskom boginjom". Osnovala je novu grupu << Kozmic Blues >>. Na njenu nesreću,  grupa nije oduševila publiku te je Janis ispunjavala svoju unutrašnju prazninu raznim drogama. 1970 pokušala je napraviti red u svom životu.  Osnovala je i svoju treću grupu, << Full Tilt Boogie Band >>. Nažalost počela jr prelaziti sve granice i neprestano konzumira drogu.  Umrla je 4. Listopada 1970. Nakon što se iscrpljena vratila iz studija u kojem je provela mnoge sate, neoprezno si je ubrizgala smrtonosnu dozu heroina. Umrla je u Los Angelesu. Nakon njene smrti učlanjenja je u Klub 27, klub u kojem su učlanjeni svi slavni koji su umrli s 27 godina. Tijekom cijelog svog kratkog života mučila se pokušavajući osvojiti ljubav i pažnju ljudi. A umjesto toga provela je svoje zadnje sate upravo na način koji je mrzila: sama.

četvrtak, 18. prosinca 2014.

Maya Angelou

Marguerite Annie Angelou rođena je 4 Travnja 1928. u St.Louisu. Bila je američka pjesnikinja, glumica, plesačica, borac za ljudska prava te pjesnikinja. Roditelji su joj se rastali kad  je imala 3 godine. Živjela je 4 godine s bakom i svojim bratom ali je  zatim došla u skrb svoje majke. Bila je zlostavljana od strane majčinog dečka, čovjeka imenom Freeman. Nakon što se povjerila bratu, Freeman je baćen u pritvor, ali samo na jedan dan. Četiri dana nakon njegova puštanja, ubijen je. Pretpostavlja se da su ga ubili njeni stričevi. Nakon tog događaja nije progovorila 5 godina. Njena učiteljica i obiteljska prijateljica, gospođa Bertha Flowers, pomogla joj je da ponovno progovori. Učiteljica joj je pokazala mnoge authore poput Charlesa Dicsona, Wiliama Shakespearea...  U svome životu, Annie  je napisala mnogo autobiografija ( I know why the cayed bird sings 1969., A heart of a woman 1981.), pisala je i poeziju ( I shall not be moved 1990., Just give me a cool drink of wather, fore I die 1971.), drame (Ajax 1974.). Režirala je film "Dowing the Delta" 1995. Natupala je na TV-u ( Sesame Street 1999., The Oprah Winfrey show 2004.) također je nastupala u mnogim filmovima i dramama, ( Roots 1977, the blacks 1960). Također se bavila pjevanjem i pisanjem pjesama ( For the love of Ivy 1968, All day long 1974). Umrla je 28. Svibnja 2014. u Winston-Salenmu, North Carolina. Na njenom sprovodu prisustvovao je Barack Obama, predsjednik SAD-a. Opisao ju je kao: " jedno od najsjajnijih svjetla našeg vremena". U svome životu nagrađena je za mnoga dijela:
-Nagrada Grammy za najbolji govorni album= 1994., 1996., 2003.
-Predsjednička medalja za slobodu= 2010.
-NAACP Image nagrada za najbolji književni rad- Ne-fikcija = 2005., 2009.
-NAACP Image nagrada za najbolji književni rad- poezija= 2007.

nedjelja, 7. prosinca 2014.

Martin Luther King Junior

Martin Luther King Jr. rođen je 15 siječnja 1929. u Atlanti. Bio je američki baptistički svećenik i aktivist za građanska prava. Svećenstvo je nasljedio od nsvog oca. Ušao je u povijest svojim govorom o Rose Parks, koja je odbila predati svoje mjesto u autobusu bijelcu. Njezina pobuna rezultirana je njenim uhićenjem i zabranom da se crnci voze autobusima. njegov govor ujedinio je crnce i započeo je pokret za građanska prava američkih crnaca. Siječnja 1957. osnovana je konferencija južnjačkog kršćanskog vodstva, (SCLC) a Martin Luther je proglašen predsjednikom. 1963. bio je vođa Marša na Washington. Izrekao je govor naslovljen " I have a dream ". Slušalo ga je 250.000 ljudi. Bilo je mnogo pokušaja njegovog ubojstva, teroristi su mu bacili bombu na kuću(svi članovi obitelji su preživjeli), čak mu je i duševno oboljela crnkinja zabila nož za otvaranje pisma u grudi. No nakraju je ubijen 4. travnja 1986.
Osvojio je mnoge nagrade:
-1959.= Anisfield-wolf book award.
-1963.= Osoba godine.
-1964.= Nobelova nagrada za mir.
-1966.= Nagrada Jawaharlal nehru za međunarodno razumijevanje.
-1971.= Nagrada Grammy za najbolji govorni album.
-1977.= Predsjednička medalja za slobodu.
-2004.= Kongresna zlatna medalja.
-2012.= Grammy kuća slavnih.

petak, 24. listopada 2014.

Učenje uz cool muziku !
iako nam starci oduvijek pune glave kako trebamo učiti u miru, čini se da određena vrsta glazbe itekako pogoduje učenju.

Za kemiju, biologiju ili strani jezik...
balade snažnog ritma poput "we cant stop" koju pjeva Miley Cyrus ili "Royals" mlade glazbenice Lorde posebno su dobre za pamćenje godina, znanstvenih činjenica i učenja novih riječi.


Za matematiku ...
klasična glazba poput Beethovenove "Za Elizu" pomaže u koncentraciji kada treba učiti duže vremensko razdoblje. Klasika pomaže i upijanju većeg broja informacija i rješavanju logičkih zadataka.

Za hrvatski, umjetnost  ili povijest...
Plesni pop hitovi ili nešto emotivnije rock stvari poput pjesme"Firework" Katy Perry probuđuje kreativnost i pokreću umjetničku energiju.